fredag 11 november 2016

Lyckoslanten.

När jag var liten fick jag då och då hem en tidning som hette Lyckoslanten. I tidningen fanns det en tecknad serie som hette "Spara och Slösa" vilket handlade om två systrar(?) där den ena använder sina pengar till skitsaker medan den andra är en präktig jävel som sparar.
 
Förutom att vara en tråkig serie är den rätt skev i övrigt. Alla förstår att Spara är en mycket mer komplett människa. Men det finns säkert lik i garderoben. Hörde att hon gick in i väggen och började skåpsupa.
Det dom aldrig nämnde var att det fanns en yngre bror som hette Investera. Han investerade sina pengar och fick en ordentlig avkastning. Så han startade en bank.
Banken tjänade pengar genom att låna ut "spara" systerns pengar till hög ränta till "slösa" systern.
Till Spara betalade Investera en ränta på hela 0,1% medan han av Slösa tog 12%. Strålande tider för Investera. Att skapa lönsamhet ur ingenting var verkligen en fantastisk idé.
Hur systemet hänger ihop är ibland extrem komplex medan det ibland är barnsligt enkelt. Jag anser att varje portfölj bör bestå utav minst en bank. Själv äger jag Nordea samt SEB genom Investor.
Förutom att bankerna hostar ut rejält med pengar i utdelning till sina ägare så beter dom sig även som svin mot sina kunder.
Kunder som är så beroende av bankerna att dom måste använda sig av deras tjänster.
En favorit är en okänd kvinna i SVTs Rapport som skäller på Nordea efter "Panama-pappren".
Hon skriker att hon skall byta bank osv. När sedan reportern frågar till vilken, blir hon helt mållös. För i det stora hela spelar det ingen roll. Hon är en kund hos en bank, hon har lån, hon är ett offer och livegen. För den som är satt i skuld är inte fri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar