måndag 7 november 2016

Olyckligt rik.

Vilken härlig dag på börsen, allt utom ett av mina innehav lyser i den blåaste av färg. Vilket symboliserar uppgång. S&P500 är upp över 2%, men likt Thåström frågar om det är fred vi vall ha så frågar jag: Är det verkligen uppgång vi vill ha?
Hela min strategi bygger på att äga så många aktier i bolagen, allt för att maximera framtida utdelningar. Att då kunna köpa lite billigare gör mig bara gott.
Alltså kan jag vara glad i både uppgång och krasch vilket i sin tur gör mig mer ekonomiskt smärttålig.
En av dagens stora nyheter var regerings förslag om bankskatt. Som aktieägare blir jag sur, som skattebetalare glad men som nyliberal förbannad. För dessa skattehöjningar kommer inte påverka skatten på min lön och tro mig, bankerna är as så i slutändan blir det kunderna som får betala det här. Dessutom diskuteras det i just Nordeas fall i vilket land de ska verka från. Hoppas nästan nått annat än Svergie så att regeringen stryper ut ytterligare ett företag så de lämnar Sverige.
Slutsats: Äg bankaktier så att du i vilket fall kan få tillbaka lite av vinsten.

Pfizer gick idag ut med att de ska presentera  ytterligare forskning för sitt preparat XELJANZ mot reumatism, artrit och psoriasis. Läkemedlet är inte godkänt i EU men i vissa andra delar av världen. Preparatet verkar vara rena råttgiftet men skall tydligen hjälpa mot en rad autoimmuna sjukdomar.
I de länder det varit godkänt har varit i lägre doser. Forskningen som nu kommer visa långtidseffekterna av medicinen och på sikt närmare sig i godkännande i Europa.
I Sverige lider ca 1% av befolkningen av ledgångsreumatism så marknaden i världen är god.

Det är stora rörelser i Skistar inga nyheter men ändock märkliga. Den som lever får se men min lekmanna bedömning att det är något på gång och det verkar vara åt det negativa hållet. Surt.

Imorgon kommer ett inlägg hur jag försöker skydda min portfölj när stormen blåser.










2 kommentarer:

  1. Jag har ju förstått att du försöker bygga en portfölj så du ska få ut ca 25k i månaden. Är det ett snitt utslaget på året eller anpassar du portföljen så att du får 25 varje månad? Om priserna sticker iväg på de bolagen du vill äga, kommer du se dig om efter andra?

    När du tittar på andra bolag och dess direktavkastning, letar du då efter en hög procent eller tittar du mer på antal kr de delar ut? Och vad tycker du då är lämpligt förhållande mellan kurs och kr utbetalda?

    SvaraRadera
  2. Jepp det stämmer. Helst fördelat så mycket det går över året. Dock blir det mer på våren då de flesta svenska bolag har utdelning då. Jag kommer göra ett inlägg om min utdelningskalender. Jag ser mig om efter andra bolag om dom jag vill ha blir för dyra. Hur vet jag att dom är för dyra? Det blir svaret på din nästa fråga: dom ger för dålig procentuell DA. Jag köper inget under 2% DA. Helst 5%. Och det viktigaste av allt bolaget skall ha en historik sv att höja sin utdelning, inte varje år men trenden skall vara tydlig. Jag kan göra ett inlägg om det med. Lycka till hoppas din resa går på räls :)

    SvaraRadera